Eriks tårta

Lager1: vitchokladganage (kräm)
Lager2: kolakräm och jordgubbs- och philadelphiagrädde
Strykning: maräng
Dekorering: vitchokladganage, ljuschokladganage och jordgubbar


Chokladganage(kräm)
1dl grädde per 200g choklad. Vit choklad blir lösare än ljus och mörk.
Hacka chokladen. Koka upp grädden och rör ner chokladen tills allt smällt, låt svalna.

Kolakräm
Lägg en burk sötad kondenseradmjölk i en kastrull med kokande vatten. Låt koka i ca 3- 4h för en tjock och fast kräm. Se till att burken alltid är täckt med vatten annars kan det tydligen explodera =S

Maräng
till den här tårtan gick det åt ca 2-3äggvitor ( bara till att stryka upp den med)
2dl socker ( 4äggvitor=3dl socker, 6äggvitor=5dl socker osv)
Lite pressad citron ( för att sockret ej ska kristalisera sig)
lägg allt i en värmetålig bunke. ställ bunken över ett vattenbad och vispa/rör hastigt tills sockret löst sig och smeten blivit vit ( tar några min).
ta bort bunken från värmen och vispa tills smeten svalnat och blivit maräng ( du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut)

Jordgubbs- och philadelphiagrädde
Mixa eller mosa jordgubbar, rör i lite socker. vispa grädde i en separat bunke. blanda ihop philadelpia med jordgubbarna ( efter smak), rör ner grädden. se till att det inte blir för löst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0